18 maj

Jag har en 11-årig grannflicka. Och en bonad på min köksvägg. Hon brukar sitta och kolla på den och säga att hon inte förstår det som står. När Erik ger ax, ger Olof kaka. Jag googlade det igår och hittade det här på wikipedia

Eriksmässa (ersmässa  eller eriksdagen), firades förr den 18 maj, Erik den heliges (Erik IX) dödsdag. Kung Erik blev efter sin död 1160 föremål för en livlig helgonkult och 18 maj var fram till 1571 en helgdag  i Sverige.

Eriksdagen var också en viktig märkesdag i kalendern. Enligt traditionen skulle man ha sått sin åker vid den tidpunkten. Det gamla talesättet ”Om Erik ger ax, ger Olof kaka” betyder att om höstrågen hade gått ax till eriksmäss så skulle man kunna baka bröd av mjölet till Olovsmässan (29 juli).

Läste vad det stod och så, men idag sa hon samma sak igen. Jag fattar ändå inte! Och funderade. Det borde ju vara OM Erik ger ax, ger Olof kaka. Sa hon. Och nu när jag läser igenom det idag så står det ju om här, inte när som på min bonad. 

Hur som helst. Den här bonaden kommer från min farmor. Jag älskade den när jag var ett barn och hon sa alltid att jag skulle ha den sen. Och nu har jag den.

I min värld var det först farfar, sen Hjalmar min storebror och jag på den. Hjalmar och jag bar på kakorna där och farfar före. Jag tror iallafall det var så.. 

18 maj som är denna gamla Eriksmässa är även min storebrors födelsedag. 1982 föddes denna underbara person. 28 år sedan idag. Och till hösten är det 10 år sedan han dog.

Grattis på födelsedagen broder!

Hjalmar med gitarren han fick av släkten på sin 18årsdag.